Yrityksen historiaa

Antti Airio on palvellut asiakkaita jo 100 vuotta!

Antti Airio oli yritteliäs nuorimies ja teki useita erilaisia töitä nuoruudessaan. Hän toimi torikauppiaan ja suutarin apulaisena, sekatavaraliikkeiden palveluksessa, ulosottoapulaisena, sekä lehtimiehenä. Hän oli 30-vuotias aloittaessaan työt Satakunta-lehdessä (Satakunnan Kansan edeltäjä) toimien myöhemmin myös lehden päätoimittajana.

Antti Airio perusti ensimmäisen liikkeensä, (vuonna 1917) ruoka- ja sekatavarakaupan Antinkatu 19:ssa. Kaksi vuotta myöhemmin hän perusti liikkeen, josta tuli hänen elämäntyönsä. Antti Airio osti liikkeensä lopettaneen Hj. Idmanin lasikaupan varastoineen ja kalustoineen ja avasi vuonna 1919 Yrjönkatu 2:ssa liikkeen, joka toimi aluksi nimellä Porin lasi- ja porsliinikauppa. Liike menestyi ja siirtyi kauppatorin nurkalle 1933, samalle paikalla missä se nykyäänkin sijaitsee. Vuonna 1939 nimi vaihtui Antti Airio Oy:ksi. Aluksi liike toimi paikalla sijainneessa puutalossa. Paikalle rakennettiin vuonna 1961 valmistunut liike- ja asuinrakennus Airionkulma.

Antti Airio tunnettiin ystävällisenä miehenä. Hän sai kauppaneuvoksen nimen ja arvon vuonna 1946. Kauppaneuvos Antti Airio lahjoitti Porin kaupungille Raatihuoneen puistossa sijaitsevan suihkukaivon. Hän teki paljon muitakin lahjoituksia mm. paikallisille yhdistyksille ja seuroille. Hän eli 73 vuotiaaksi ja kuoli vuonna 1950.

Nykyihmiselle uskomattoman ankeista oloista lähtenyt elämäntarina on mielenkiintoinen pala porilaista historiaa. Tästä on syntynyt myös kirja: “Elämäni kertomus, Antti Airio”, mikä löytyy ainakin Porin pääkirjastosta. Antti Airio Oy on edelleen Airion suvun hallinnassa ja on yksi Porin vanhimpia yrityksiä. Tämän alan yrityksistä Antti Airio Oy on Suomen vanhin saman suvun hallinnassa oleva yritys. Nykyään erikoisliikkeen valikoimaan kuuluvat keittiö- ja taloustavaroiden lisäksi sisustus-, lahja- ja lastentuotteet.