VALURAUTAISET TUOTTEET
- parhaat pihvit ja muhennokset on aina kypsennetty valurauta-astiassa. Valurauta on luonnollinen raaka-aine, jota työstävät perinteen hallitsevat käsityöläiset.
- hyvän lämmönvaraamiskykynsä ansiosta valurauta-astiat ovat erinomaisia paistamiseen ja hauduttamiseen, ruoka pysyy pitkään kuumana ja ruoan paistopinta on erittäin kaunis.
- valurauta-astiat muuttuvat vuosien mittaan aina vain paremmaksi –eikä paistamiseen tarvitse enää välttämättä käyttää rasvaa
- valurautaiset tuotteet kestävät korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta.
- astiat ovat valmiiksi rasvapoltettu ja ovat heti käyttövalmiita.
Ruuanlaiton jälkeen
- pyyhkäisy talouspaperilla tai huuhtelu lämpimällä vedellä käytön jälkeen riittää.
- käytä astianpesuainetta ainoastaan silloin, jos olet laittanut voimakkaan makuista ruokaa.
- kuivaa astia huolellisesti huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä.
- jos joudut käyttämään pesuainetta, voitele astia kuivauksen jälkeen ruokaöljyllä, jotta se ei ruostu.
- älä säilytä astiassa ruokaa.
- säilytä astiaa kansi raollaan.
Rasvapolton uusiminen
Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti:
- pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois
- huuhtele ja kuivaa hyvin
- hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai ruokaöljyä
- kuumenna 250 c lämmössä noin puoli tuntia (sianihra) tai 150 c lämmössä 1-2 tuntia (ruokaöljy)
- pyyhi ylimääräinen rasva pois ja astia on taas käyttövalmis.
Emaloitu valurauta
- emalointi suojaa ruostumiselta
- emaloitu valurauta on helppo puhdistaa
- vältä kuitenkin hankaavia sieniä ja hankausaineita
- käytä puisia tai muovisia keittiövälineitä, jotta emali ei vahingoittuisi
- hiero astian sisäpintaan aika ajoin ruokaöljyä
- emaloidulle valuraudalle ei tule tehdä rasvapolttoa
SAVI- JA LASITUOTTEET
Kristallilasit
Kristalli on lasia, joka sisältää lyijyä. Aidon kristallin erottaa tavallisesta lasista kirkkautensa ja painonsa puolesta. Lyijyn ansiosta aito kristalli on painavaa ja valontaittokyky on myös tavallista lasia parempi; valo taittuu spektrin väreiksi esineen leikkauksissa.
Pehmeästä kristallilasista pystytään valmistamaan koristeellisempia lasiesineitä kuin tavallisesta lasista. Lopputuloksena on säihkyvän kaunis valon ja kiiltävän pinnan liitto, täydellinen korostamaan esimerkiksi juhlajuoman väriä.
- Kristallilaseja tai maljakoita ei ole hyvä pestä astianpesukoneessa, koska kristalli saattaa samentua useiden pesukertojen jälkeen.
- Kristallilasit pestään käsin pehmeällä harjalla ja tavallisella käsitiskiaineella. Lasia käsiteltäessä pidetään aina kiinni joko jalasta tai kannasta.
- Huom. kristallilasit sekä hienot posliiniastiat saa säihkyvän puhtaiksi etikalla. Lisää pesualtaan lämpimään veteen pari dl etikkaa, huuhtele lasit vedessä ja anna kuivua.
Savipadat
Mehevää uuniruokaa lempeästi hauduttamalla
Käyttöohjeet
- liota pataa kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
- laita pata kylmään uuniin, kytke uuni päälle.
- pese lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella
- pata saattaa ajan kuluessa tummua. Tämä ei vaikuta padan ominaisuuksiin, vaan on todiste siitä että savipata on valmistettu luonnon materiaaleista
- lisää ruoanvalmistuksen aikana ainoastaan lämmintä nestettä pataan. Kylmän nesteen lisääminen kuumaan pataan voi halkaista sen.
- laske uunista otettu savipata aina pannunaluselle. Esim. pöydän kylmä teräspinta saattaa halkaista padan.
- ei liedelle
Pinnoitetut tuotteet
- pinnoitettujen tuotteiden sisäpuoli on tehty tarttumattomaksi, joten tuotteiden puhdistus on helppoa, pesua astianpesukoneessa ei suositella.
- teflon-pannussa paistettaessa ei tarvitse käyttää paljon rasvaa
- pannua ei saa ylikuumentaa
- tyhjää pannua ei saa kuumentaa, laita vettä, öljyä tai ruokaa pannuun
- useimmille pinnoitteille suositellaan vain puisia tai muovisia välineitä
- älä säilytä ruokaa pinnoitetussa astiassa
Alumiinikattilat, -pannut ja -vuuat
- alumiini johtaa erinomaisesti lämpöä, joten astia kuumenee nopeasti ja tasaisesti
- alumiinituotteita on kevyt käsitellä
- hyvä kattila esim. maitopuuron keittoon
- koska metalli on pehmeää, uusi alumiinikattila voi jättää jälkiä keraamiselle liedelle
- ei konepesua, sillä voimakkaat pesuaineet voivat syövyttää alumiinia
Puutuotteet
- älä laita puisia tuotteita, kuten työlautoja, mortteleita, ym. keittiövälineitä astianpesukoneeseen,
- öljyä puutuotteet silloin tällöin
Silikonituotteet
- silikonituotteet ovat helppokäyttöisiä ja kestäviä. Esim. Lekue-vuoat voidaan laittaa uuniin tai mikroon suoraan pakastimesta. (-60 c- +260 c)
- vuokia ei tarvitse voidella, (paitsi ensimmäisellä käyttökerralla)
- helppo säilyttää, ei väänny säry eikä kolise kaapissa.
- puhdistus on helppoa, esim. pulla/grillisuti on helppo huuhdella puhtaaksi verrattuna jouhiseen sutiin
- tuotteet voi halutessaan pestä myös astianpesukoneessa
Silikonista valmistettuja tuotteita ovat mm. leivontavuoat ja -alustat, patalaput ja –kintaat, vispilät, sudit, paistinlastat, vihanneshöyrystimet, läviköt ja silikonikannet.